Thursday, March 19, 2009

Pencuri!!!! Pencuri!!! Pencuri!!!!

Semalam... balik kerja... sadi rasa penat sangat... lepas tuuu layan laa cerita SPA Q2 sekejap.... bila masuk maghrib tuuu... cepat-cepat laa masuk bilik.... tetiba anak sadi bising-bising.... rupanya ada orang bunyikan doorbell rumah.... sadi pun mintak laaa hubby sadi tengokkan saper yang datang rumah senja-senja niii....

Lepas beberapa ketika.... hubby sadi masuk balik bilik... terus bagitau PENCURI masuk rumah jiran sebelah..... HHHHHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA............ apa lagi.... terkejut laaa sadi..... lepas tuuu cepat-cepat laa pergi rumah jiran sebelah... bila sadi jumpa dengan jiran sebelah... muka dia sugul sangat... :(

Lepas tuu... jiran sadi pun bagitau laa... pencuri tu masuk dari pintu belakang... dia pecahkan tingkap untuk buka pintu.... then... dia buka grill dengan memotong 'telinga' pada grill tuu... ('telinga' tu... tempat kita letak mangga)... then... nasib baik takde barang berharga yang hilang pasal jiran sadi masa kejadian tidur rumah abang dia kat rawang... semua barang kemas dan wang memang dia tak tinggalkan kat rumah... tapi dalam bilik tidur dia memang berselerak sangat.... semua baju dalam almari dia selongkar keluar dan siap pencuri tuu check belakang almari... memang bersepah sangat rumah dia... dan part yang paling sadi geram.... pencuri tuu siap makan barang dalam peti ais dan pecahkan telur kat lantai.... mula-mula sadi ingat diorang ni buat macam tu pasal marah tak dapat barang kemas so pencuri tuu buat sepah macam tuu... lepas tu ada jiran sadi yang lain bagi tau yang itu stail ILMU HITAM... ala-ala PUKAU... so nanti polis tak dapat cari jejak pencuri tuuu....

SELEPAS ITU... ramai laa jiran sadi yang berkumpul kat depan rumah yang kena pecah masuk ni... ada laa sorang jiran sadi ni boleh buat kenyataan yang tak boleh sadi terima... dia kata yang jiran india sadi ni just nak buat bising jee....bukan ada barang hilang pun... the fact that... NASIB BAIK MASA PENCURI MASUK TAKDE ORANG... KALAU ADA ORANG DAN DIA TAK DAPAT BARANG... DIBUATNYA DIA GERAM DAN BUNUH... KAN LAGI JADI SATU KES BESAR.... barang rumah memang laa berharga... tapi NYAWA ORANG ADALAH LEBIH BERHARGA TAU.... si mamat sorang ni boleh pulak salahkan jiran sadi pasal tak nak follow majlis persatuan penduduk... HELLLLLLLOOOOOOOOO..... masa perjumpaan yang paling latest hari tuuu... TAKDE ORANG BAGI TAU PUN... itu pun pasang BANNER sehari sebelum majlis....DAN YANG PALING TAK LOGIK... takde pun nak sms bagi tau jiran lain.... bukannya dia ni takde no phone jiran-jiran.... lepas tuuu mamat ni suruh tengok dalam INTERNET pasal perkembangan persatuan penduduk.... laaa haaaaaiiiii....bukan semua orang ada akses internet tau.... sadi pun baru jeee jumpa WEBSITE tu secara kebetullan 2 hari lepas....

kalau nak diikutkan... kakak sadi...ALONG... ada kat rumah sepanjang masa dengan anak-anak sadi.... tapi dia kata tak dengar pun bunyi yang mencurigakan masa duduk kat rumah... tapi kitorang target kejadian tuu berlaku malam sebelumnya... pasal masa tuuu hujan lebat.... maybe masa pencuri tuuu masuk rumah... tak perasan pasal bunyi hujan.... hmmmm...... tak tau laa.... rasa risau sangat dibuatnya.... nasib baik takde perkara yang lebih buruk terjadi....

MORAL OF THE STORY: tengok-tengokkan laa rumah jiran... especially bila jiran takde dirumah... sadi rasa sedih jugak pasal tak perasan masa pencuri ni masuk.... lagi satu... buat yang beragama islam... selalu laa amalkan Ayat kursi dan Yassin sebagai pendinding dari ILMU HITAM.... :)

18 comments:

kirana said...

mak aiiii takutnyaaa..main pecah2 telur lak..sib baik tak masuk umah sadi..

pencuri nk masuk mcm2 cara kan..huuh

:iBuAfiQah: said...

one of my friend pun kena kecurian mgu lepas...abis tv plasma n tabung syiling dia kena amik.
keje mat indon katanya yg jd maintance tu ha yg buat...
tp skrg mmg tmpt 'telinga'yg letak mangga tu la yg dipotongnya..
risau kan..skrg ramainya org jahat2...

Ummibatrisya said...

pencuri akan makan atu buang air besar untuk pukau

masa pencuri masuk rumah ummi, dia buang air besar, geram sungguh sebab kita pulak yang terpaksa flushkan untuk dia

then pencuri suka masuk time hujan sebab orang akan duduk dalam rumah

dan yang paling sakit hati masa rumah ummi kena masuk pencuri

polis cakap ini adalah biasa dan memang susah nak tangkap pencuri

rasanya lagi seronoklah pencuri itu sebab susah nak tangkap dioarg

dan yang sedih, pencuri itu akan buka pintu, anytime dia akan masuk semula, kalau kita tak ada seminggu, seminggulah dia akan keluar masuk rumah kita

geram, geram!

siap boleh tengok VCD lagi :)

arine said...

ish..takutnye..

SaDi said...

kirana... memang pun... pencuri zaman sekarang lebih advance dari kita... :(

SaDi said...

ibuafiqah... itu laa pasal... sadi pun rasa risau ngan kawasan perumahan sadi ni... :(

SaDi said...

kak ummibatrisya... diorang pakai ilmu hitam... rasa macam tak selamat pulak kita kat rumah ni... lepas ni memang sadi kena lebih kerap baca surah yassin untuk kat rumah ni sebagai pelindung kita sekeluarga

Baby Tiger said...

hurmm minta2 dijauhkan daripada family kiter..

SaDi said...

arine... sadi pu takut jugak... :(

SaDi said...

baby tiger... yes... mesti laaa... harap semua benda yang tak elok tuuu terhindar dari kita sekeluarga dan rakan-rakan

Mamamanja said...

sib baik jiran tu xde kat umah...
takutnya

CuTeMiUt78 said...

uishhh.. bab pukau2 ni yg takut kan...betul kata sadi tu..barg2 rumah tak ternilai harga nya klu nak dibandingkan ngan harga nyawa...

my-niezzareena said...

ooo... manyak takut maaa..... sebab tu la kite kena bertegur ngan jiran2 kita... pape masalah boleh saling bantu membantu kan..

syukur tak jadi pape..

My Blog said...

takutnya... selisih kan.. jgnlah jadi gitu

SaDi said...

mamamanja...sadi pun takut sangat kalau pencuri tu masuk... hmmm.... :(

SaDi said...

cutemiut... betul...betul.. betul... :)

SaDi said...

my-niezzarena... sebab tu laa kita ni kena berbaik ngan jiran tetangga :)

SaDi said...

my blog...betul sesangat ttuuuuuuuu... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...