Sunday, April 12, 2009

Berbekam... Part 2

Ni saja nak share cerita lagik pasal berbekam nii... berbekam ni orang kata banyak khasiatnya... tapi sadi mmg tak tau teknik berbekam ni... zaman sekarang punya berbekam mungkin tak sama teknik berbekam masa zaman dahulu kala... berbekam zaman sekarang dah pakai gadget baru untuk memudahkan bekam dibuat...

anyway... ni satu insiden yang pernah berlaku di dalam keluarga sadi... abg ipar sadi laaa... dia nii memang suka berbekam... masa dulu... lebih kurang 2-3 tahun lepas... dia kerap pergi berbekam... atas alasan... badan rasa segar selepas berbekam... kakak sadi pun ikut laaa sekali berbekam pasal suami ajak sekali... then... selalu sadi tengok diorang ni balik berbekam... yg paling ngilu sadi tengok kakak sadi berbekam kat kepala... fuuuhhh.... so serammmmmm.....

then... pada satu hari... abang ipar sadi call sadi... dia tanya... kenapa hati dia selalu rasa berdebar-debar dan kekadang dia rasa sakit sangat bahagian dada... tapi sekejap jee sakit macam tuuu... bila duduk... rasa sakit pun hilang... then... dia tambah lagi... kalau dia tak berbekam... lagi laa rasa tak sedap badan dan badan rasa lemah.... dalam pikiran sadi... simptom yang dia bg tuu macam orang yang kena sakit angina pectoris... lebih kurang macam sakit kat bahagian jantung... terus jee sadi nasihatkan dia stop berbekam dan jumpa doktor pakar jantung... sadi harap condition dia tak teruk lagi... pasal dapat early detection....

selepas itu... abg ipar dan kakak sadi pun pergi laaa jumpa doktor... doktor terus nasihatkan dia untuk buat operation pasal hasil pemeriksaan mendapati 7 blockage pada saluran darah dia... kakak sadi terus call sadi nak dapatkan second opinion... my advice.. simple... just go for it... jangan sampai melarat kena chronic obtructive heart disease... lepas tuu... masa operation... dapat detect 11 blockage... setelah operation selesai... abang ipar sadi rasa lega kerana dapat detect dari awal...

MORAL OF THE STORY: sekiranya badan kita rasa tak serupa seperti dulu... ada 2 petanda... PERTAMA... kita sudah semakin TUA... KEDUA... mungkin ada penyakit yang kita tak perasan petanda awalnya... sayangi laa diri kita kerana sekiranya kita tiada... ramai orang sekeliling kita akan merasai kehilangan kita... :)

2 comments:

cHeRyNa PiReS said...

nak berbekam nieh kena pk kan byk benda...takut effect pulak...ape2 pon kena dapatkan nasihat doctor dulu..sha setuju ngan sadi!

SaDi said...

cheryna... thank you :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...