Saturday, April 11, 2009

Nak Sangat TRY Cara Alternatif.... BERBEKAM

Citer ni berlaku bulan lepas... hubby sadi dok mengadu kata sakit mata... sakit dibawah kelopak mata... so... sadi suruh laa dia pergi klinik... tapi hubby tak nak pergi... alasan... mata dia tak nampak bengkak sangat... anyway... dah pun pujuk pergi klinik... dia tak nak...

then... lepas swimming class... sadi pergi laa singgah tesco... makan kat chicken rice shop... lepas makan tuu.... sadi pun ronda laaa kat gerai yang jual baju kurung dan tudung... dah pun window shopping... tengok-tengok jee laaa... then... terbekenan... apa lagi... sadi pun beli laa baju kurung batik untuk pergi kerja dan tudung baru... pastu... hubby sadi rasa boring laa pulak.... dia pun pergi laa BERBEKAM... oklah... dia nak buat berbekam sambil sadi pulak melayan shopping....

so... meh layan gambar hubby sadi masa berbekam...

ni kedai bekam kat tesco shah alam...


tengok laa hubby sadi tengah berbaring sambil dibekam...


ada 7 point kena bekam..


cuba tengok darah dia... hmmm...


berbekas badan lepas kena bekam...


anyway... lepas berbekam tuu hubby kata luka kat tempat dia bekam tuu rasa tak selesa... then... bawah mata hubby sadi masih sakit... tak sembuh... dah tuuu... itu kaaannn bekam... bukannya ubat... then sadi suruh hubby beli ubat kat farmasi... sadi minta dia beli CMC tapi pharmacist tuu dok bagi teramycin... lepas tuu hubby sadi pun pakai laa ubat tuuu... rupanya... mata hubby sadi nak kena ketumbit... besar jugak laa ketumbit tuuu... lepas letak ubat tuu baru cepat ketumbit tuu keluar... tapi sebenarnya kalau amik CMC lagi cepat surut... nak buat camne... dah terkena ketumbit.... kena sabar laaa...

MORAL OF THE STORY: kalau dari awal pergi klinik... maybe lebih cepat sembuh... :)

6 comments:

aNIe said...

Sadi...akak seram betul tengok orang berbekam...takut tgk darah...tapi orang kata selalu lepas bekam...badan terasa ringan sebab darah kotor dah keluar...betul ke?

Mamamanja said...

huhuhu... seram nak tengok darah

SaDi said...

kak anie...masa hubby lepas berbekam... dia pun rasa macam badan dia ringan... tapi sadi pun tak pasti sangat laa part tuu... anyway... masa zaman Nabi dulu pun ada berbekam niii... so... maybe ada kewajarannya... tapi sejauh mana sadi tak pasti... pasal... ada sadi jumpa kes org berbekam ni.. ingat sakit lain... tapi rupanya sakit lain... nnt sadi buat ntry pasal kes berbekam niii... :)

SaDi said...

mamamanja... darah berbekam niii sangat likat... macam darah period pun ada... heran jugak tengok darah tuuu... tak cair macam darah biasa... :)

JIVEBUMZ said...

camtu rupenye bekam yer?? mak ai darahnyaaaa tatutttt

SaDi said...

jivebumz... sadi pun masa first time tengok... rasa ngilu sangat...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...