Friday, August 7, 2009

Pengalaman Pesakit H1N1

Pagi tadi dapat email dari member... alkisah pasal H1N1 ni... so sadi rasa lebih baik sadi share utk semua... layannnnnnnn......

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

From: Mr J (Bukan Nama Sebenar)

Lina,

Nak dpt pandangan since u dh ada pengalaman.. Apa symptom virus ni? Melalui pembacaan dan rakaman berita, seolah2 tiada symptom yg khusus terutama demam. Demam x teruk pun bole dp jangkitan. Boleh share info tak? Pengalaman family berhadapan ngan virus ini.


Reply: Ms Lina (Bukan Nama Sebenar)

High risk infection to person yg smooking, has atshma, children, pregnant woman



Beginner stage

Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat...



Second Stage

Susah bernafas, simtom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena...masa ni kena kuarantin...at hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena.. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin...Bila u pengsan macam nak mati baru dia org admitted.macam kes adik I.



Critical

Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my brother case. Very scary bila tengok x ray tu. At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral..very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, imune badan u. That's why kalau baby atau budak2 susah nak kata...normally die. My brother hari ni genap 8 hari..still need oksigen. Kesian dia. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai menangis..Sampai satu tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan...sampai dia give up ..sampai dia blh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia...Itu lelaki tu..imagine kalau pompuan atau budak2. We all cuma blh tengok dia dari cermin...tak blh masuk dlm bilik kuarantin...Dr & nurse aje boleh masuh...siap pakai baju plastik. To support him, what we did bagi sms, bagi dia alquran biar dia baca so that dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah & bagi Air yasin...Alhamdulillah pastu dia ok sikit.Ada hikmahnya...All the family member unite to support my brother fighting the virus.



Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most of the doctors still young . The oldest dr in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient. At the same time dr bz with other case as well...1 doktor 5 patient...kat gov hospital...kesian dr2 tu...berhempas pulas nak selamatkan patient. I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik sekali..So far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa..very efficient.Very quick action ..Even senior dia org dah pergi private & they don't have much experience , dia org tetap work hard give the best treatment to the patients..sampai tak balik rumah...tidor kat hospital.



Rasa nak peluk & cium dia org sebab selamatkan adik I...Thanks to Allah


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Moral of the story
: Setiap wabak yang diturunkan oleh Allah... menunjukkan kekuasaan... maka... berdoalah agar kita terlindung dari wabak ini.... amin

9 comments:

:iBuAfiQah: said...

serius btul H1N1 niey..
risau kat budak2...
patut kita buat semayang hajat n tolak bala seluruh negara...
kat putrajaya pun dah ada kes H1N1 niey...

iena hamdi said...

ngeri kan.. moga dijauhkannn

cHeRyNa PiReS said...

mesti de sebab kenape kite skang dilanda h1n1...tapi takde sape pon nak cakap pasal nieh kan?

SaDi said...

ibuafiqah... itu laa pasal... semoga wabak ni tidak menular lebih teruk di malaysia ni...

SaDi said...

iena.... insyaallah... semoga kita dilindungi-Nya

SaDi said...

cheryna pires.... walaupun ada rumours kata ini adalah virus yang dicipta oleh manusia... namun kita semua perlu berdoa agar umat islam terlindung darinya

nURmALa mAZLan said...

ye...setakat ni, kita pon rasa hospital Ampang is the best goverment hospital

PuteriSatu said...

memang takut kan sadi...minta dijauhkan dari keluar kita semua..

CuTeMiUt78 said...

eemmm betul tu sadi..
kita pun ada received email ni..
pastu ada gak yg mengatakan.. cuba perbanyakkan mkn buah epal hijau minimum 6 biji sehari ataupun minum jus nya.. smpi la symtom tu berkurangan dlm badan.. apapun kita hanya berusaha kan.. yg lain tuhan yg tentukan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...