Wednesday, April 8, 2009

CUKAI.... LHDN... hmmm.....

Rasanya ramai orang dah ambil maklum yang 30 APRIL ni tarikh akhir untuk hantar borang cukai BE.... dah pun duduk Malaysia... kena laa bayar cukai... hmmm....


Sebenarnya sadi dah pun declare sadi dan hubby punya cukai penghujung bulan MAC lalu... pakai yang ONLINE... bukan laa apa... biar awal... jangan buat LAST MINUTE... ni semua pasal kes tahun lepas... bila dah nak dekat DUE DATE baru sadi nak buat ONLINE... apa lagi... SERVER kat LHDN tuu pun laa TRAFFIC JAM... dah tuuu... kerja yang boleh buat sekejap jadi berjam-jam pasal nak tunggu satu page download memakan masa dekan 30 minit... jangan cakap laa.... masa tahun lepas... sadi rasa macam nak baling jee laptop ke luar rumah pasal lembab sangat... pasal teringatkan insiden tahun lepas tuu laaa yang membuatkan sadi lebih beringat... so tahun ni sadi dah DECLARE... uols macamana????


Anyway... ni sadi nak komen sikit pasal LHDN ni... pada tahun lepas... 2008.... sadi ada terima borang cukai 2007 untuk arwah ayah sadi... disebabkan arwah ayah sadi meninggal dunia masa bulan 5 tahun 2007.... so sadi pun tak laa declare untuk arwah ayah sadi.... sadi just hantar balik borang cukai tuu dengan SIJIL KEMATIAN... dah meninggal... takkan kena declare cukai lagi... THEN... SUPRISINGLY... tahun ni sadi ada terima lagi SURAT CUKAI UNTUK TAHUN 2008 untuk arwah ayah sadi... apa kena ni.... takkan diorang ni tak update pasal orang yang dah meninggal dunia... OOOOOOO...... kalau part mintak duit cepat aje.... sampai dah masuk kubur pun nak minta bayar cukai jugak keeee.... sadi nak jee tukar alamat surat menyurat untuk borang cukai tuu.... alamat dia...

TIANG 2, JALAN TANAH MERAH,
TAMAN PERKUBURAN BUKIT TANDANG,
46000 PETALING JAYA, SELANGOR DARUL EHSAN.


amacam... boleh tak... boleh kee orang dalam kubur tuu nak declare CUKAI... eeeiiii.... geram betul dengan PEGAWAI yang uruskan pasal BORANG CUKAI ARWAH AYAH SADI pada tahun 2007.... buat kerja macamana.... takkan tak boleh baca sijil kematian... nak tunjukkan bukti macamana lagi... takkan nak kasi gambar kubur dan batu nisan baru nak percaya....


SELEPAS ITU... abang sadi pun telefon laa PEGAWAI yang bertugas kat LHDN... tak tau laa apa yang abang sadi cakap ngan pegawai tuuu... lepas tuu abang sadi cakap... kita tunggu tahun depan... kalau dapat lagi borang cukai untuk arwah ayah sadi tahun depan... memang lepas ni nak pergi REPORT KAT TV3... biar masuk dalam BULETIN UTAMA... huhuhuhuhuuhhu :)


MORAL OF THE STORY: kalau tak declare... LHDN bising-bising kenapa tak declare... kalau tak bayar cukai... mau kena kejar dengan orang LHDN sampai ke liang lahad... hmmmmm....

6 comments:

kirana said...

hari ni org lhdn bukak kaunter kat mimos..jap gi nk gi dgr briefing ..

hehe sy pon ada isu gak ngn lhdn ni

ahhaa sempat lagi sadi wat lawak bg addres kubur ..nk tergelak la pulak

nURmALa mAZLan said...

hahaha
bg je alamat kubur tu kak
hampeh tol diorg nih
walhal akak dah attach sekali dah sijil kematian tu kan??

:iBuAfiQah: said...

lawak la sadi buat alamat
tanah kubur tu...
cam real jerr..hahahaha

kena gegar LHDN Niey....hehehe

SaDi said...

kirana... huhuhuhuhuhuhu :D

SaDi said...

nurmala... itu laa pasal... tak reti membaca kot diorang ni... :)

SaDi said...

ibuafiqah... memang betul... kalau lepas ni dapat lagi.. mmg akan sadi GEGARKAN SATU MALAYA... huahuahuahuahua :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...