Thursday, April 9, 2009

Selamat ke produk itu???

peingatan.... ini hanya laa suara hati sadi dan tiada kene mengena dengan pihak berkuasa atau kerajaan... interpretasi sesorang individu adalah berlainan dan segala informasi di bawah ini sekadar untuk renungan sahaja...

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

ni sebenarnya nak share satu produk yang glamour kat pasaran malaysia ni... sangat laa ramai orang makan produk ini... termasuk laa ahli keluarga sadi... walaupun sadi dah pesan jangan ambil... ada juga ahli keluarga sadi yang berdegil nak jugak makan produk ni... hmmm... apa nak buat... duit masing-masing... bukan beli pakai duit sadi pun....

ceritanya bermula lebih kurang 2 tahun lepas... sadi ada terima aduan pasal satu produk yang glamour ni... tapi... disebabkan kes ni sangat complicated... very difficult to charge the company... anyway... masa tu ada ahli keluarga sadi yang belikan produk itu untuk arwah ayah sadi.... sadi dah pesan... jangan bagi makan produk tu... tapi semua orang berdegil... hanya selepas beberapa bulan arwah ayah sadi makan produk tuuu... dia pergi buat selamanya... arwah ayah sadi penghidap kanser.... tapi masa dia meninggal... puncanya bukan disebabkan oleh kanser... tapi kerosakan dibahagian hati... sadi suspek ini berpunca dari produk yang arwah makan... tapi apa nak buat... jangan ditolak qada dan qadar.....

baru ni... bila sadi masuk ofis balik... cerita pasal produk ni tak habis lagi.... kalau nak ikutkan ada lebih kurang # kematian... ni kes yang direport... tak termasuk kes yang tak pernah direport termasuk kematian arwah ayah sadi... dari # kematian yang direport.... ke semua kes tu ada punca yang serupa... iaitu... memakan produk itu... dan mangsa mati disebabkan kegagalan ginjal... ginjal dan hati adalah penting untuk menyahtoksikkan segala makanan yang masuk ke dalam badan manusia.... siasatan yang terperinci telah dijalankan... sadi target molekul protein untuk produk itu sangat tinggi dan kalau orang yang sakit/uzur... kalau makan produk itu boleh menyebabkan situasi lebih buruk... anyway... bukti yang lebih kukuh sukar untuk diberikan penjelasan kerana ia berkaitan dengan fisiologi badan manusia... tapi... disebabkan prihatin dengan pengguna... pihak kementerian telah 'gantung' penjualan produk ini.....

dan... satu tindakan yang paling sadi geram si empunya produk ini buat... dia telah membuat satu SAMAN ke atas ofis sadi... atas alasan pihak kitorang ni nak tutup punca rezeki dia... well.. let me put it this way.... the marketing strategy are very good... and suprisingly the worker in that company didn't take the product for their daily consumption.... however... the public used this product... so ironic that the clinical study that the person claim never reached to our table... and he claim that the GOVERNMENT so envy of his successful and try to ruin his life.... wwwoooiiii.... aku takde masa laa nak merosakkan perniagaan kau tuuuu... lantak laa kau nak kaya ke... kayap keee... ada aku amik pedulik... aku ni lebih pentingkan keselamatan orang lain yang makan produk tuuu... kalau dah sampai kes mati... kau nak berapa orang lagi mati baru kau nak sedar produk kau tuuu ada potensi menyumbang kepada risiko kematian orang... berani ke kau nak jawab nanti kat PADANG MASYHAR... lu pikir laa sendiri....

MORAL OF THE STORY: semua bende di dunia adalah bende semulajadi... tapi sekiranya ia diproses dan ditambah dengan pelbagai chemical... keaslian produk itu telah hilang... contohnya daun tembakau... memang laa ia bahan semulajadi... tapi bila dah diproses jadi ROKOK... pelbagai penyakit boleh timbul dan boleh menyebabkan KEMATIAN... so... sama laa ngan produk tu.... kalu nak betul-betul semulajadi... lebih baik makan makanan yang dimasak dan bukannya yang telah diproses... lu pikir laa sendiri....

16 comments:

kirana said...

sadi,apa nama produk tu
kalo taknak bgtau kat sini..
emel sy
anamusa80[at]yahoo dot com

atau komen ja kat blog :)

SaDi said...

kirana... ooo.... how I wish to tell the world about this product... tapi... I was bound with the rules and regulation... nanti sadi bagi tau dalam email... tapi bukan sekarang... later... ok :)

Baby Tiger said...

alamak..
produk apa ni
bagi huruf first dgn last bole?

hatiberbunga said...

uiks!
saspennya.. produk apa?
x bagitau jenama pun, bgtau jenis produk pun bleh aa..

SaDi said...

baby tiger... bagi huruf macam roda impian laa pulak... huhuhhuuhhu... oklah... ada ada alphabet 'A" dalam ejaan dia... :)

SaDi said...

ann... jenis produk dia adalah dari produk semulajadi... :)

:iBuAfiQah: said...

nak tau gak ape produk tuh?
kot2 ahli keluarga irnie makan jugak ke...
boleh story kat diorg...

kadang2 org promote suh makan suppliment2 nie,hati berat je nak makan...

SaDi said...

ibuafiqah... hmm... memang betul pun... especially bila close family yang makan... tapi buat masa sekarang ni... sadi rasa lebih baik kita just makan makanan yang berkhasiat dan kalau sakit... makan ubat yang diberikan oleh doktor sahaja... kalau setakat dari orang marketing ni... jangan laa nak percaya sangat... :)

nURmALa mAZLan said...

produl aper kak?? kias2 la kak cakap.

SaDi said...

nurmala... terpaksa kias... sadi ni kerja GOMEN... nanti kena tindakan tatatertib laa pulak... tapi... sebenarnya... sadi just nak HIGHLIGHT bahawa adalah lebih selamat kalau nak makan ubat tu... biar laa dari nasihat doktor atau pharmacist... bukan dari orang yang tiada tauliah... :)

AyangAizul said...

kak... nak la tau produk apa. kot2 la kita ker family kita ker ada amik, leh la tau n leh stop. bgla tau...... kalo tak bgtau kat sini, nnt emel kat kiter yer.. ayang_aadf@yahoo.co.uk

SaDi said...

ayangaizul... later yek... sekiranya tiada halangan... sadi akan email... :)

aju said...

sadi bagi kita info sikit yer...my mom pun sekarang uzur - doc kata hati makin keras..Hep.C.... manatau info Sadi ni boleh menolong agr tdk tersilap..

Anonymous said...

saya tahu!! gamat gamogen kan??

SaDi said...

aju... laa.. iye kee... sabar yek tempuhi cabaran tuu... semuga ibu aju cepat sembuh... :)

SaDi said...

anonymous.... terpulang laaa kalau nak teka produk tuuu... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...