Friday, February 20, 2009

Apa Jenis Suami Laa Ni.... Kesian Kat Wanita!!!!!!

Oklah... kali ni sadi nak share satu kisah benar... yang benar dan tiada yang tipu.... kisah ini benar-benar berlaku dizaman moden ni... just nak share story ni yang terbuku dihati sadi.... story ni terjadi pada kenalan rapat sadi... namanya... Nilam (bukan nama sebenar)....

Oklah.. Nilam ni dah berkahwin dengan Jaguh (bukan nama sebenar) dan dikurniakan 4 orang cahaya mata... dalam perkahwinan mereka ni banyak air pasang dan surutnya.... macam-macam peristiwa telah berlaku menduga ketabahan hati si Nilam ni... Jaguh ni pernah main kayu tiga dan hampir bercerai dengan Nilam... tapi atas sebab... TAK MAMPU NAK MENYARA HIDUP SENDIRI... Si jaguh ni pun tak jadik laa nak cerai dengan Si Nilam... Si Nilam ni laa yang bekerja kuat utk menyara hidup diorang ni sekeluarga... nasib baik laa si Nilam ni ada kelulusan...

Peristiwa yang paling membuatkan sadi geram berlaku baru-baru ni... Si Jaguh ni berjaya memujuk Nilam untuk membeli rumah teres yang besar kerana rasa rumah apartment yang mereka tinggal tuu terlalu kecil untuk mereka sekeluarga... tapi bagi sadi rumah apartment tuuu cukup besar dengAn keluasan 1600 sq ft... well... biasa laa kalau orang melayu ni...tak boleh tengok orang lain beli rumah.... nak beli rumah dari developer yang berprestij dengan kos harga rumah yang mahal... kata Jaguh... bila sebut tempat tinggal tuuu... dah tau dah rumahnya memang buatan yang baik dan berkualiti... Ok laa kalau mampu... so sadi malas nak layan bila dia membandingkan rumah yang sadi beli ni...

Then... bila rumah tuuu dah siap... bermula laa episod yang Jaguh tak kasi duit belanja kat Nilam... jadi banyak laa bil yang tertunggak... termasuk laa hutang kereta... kata Jaguh... nak simpan duit kereta tuu utk masuk rumah baru... boleh ke seorang laki cakap macam tuuu kat bini dia... then Nilam ni pun terpaksa kerja extra hard nak cari duit bayar duit kereta... lagi pun kereta yang dia pakai ni atas nama Nilam...

Masa pindah rumah baru...dalam bulan 12 lepas.... grilll semua nak nampak canggih... pakai wrought iron pasal nak nampak rumah ada classsssssss..... kebetulan pulak lepas tu Si Jaguh ni dapat bonus masa bulan Januari... lebih kurang RM10K... so apa lagi... semua bilik dapat set bilik tidur baru... mmg cantik lagi menarik... dibelinya pulak komputer dan laptop utk kegunaan kerja dan anak belajar... dan yang paling PENTING... beli basikal untuk semua anak dimana 5 basikal.... harganya lebih kurang RM2000.... hmmm.... satu sen pun si Jaguh ni tak kasi duit kat Nilam... ENJOY dapat durian runtuh....

then... masuk bulan 2 ni... syarikat Jaguh dah buang 100 orang pekerja kerana zaman gawat ni... si Jaguh ni baru je kerja kat syarikat ni dalam 2 tahun... dia kata dia takkan terlibat pasal dia kamcing gila dengan bos dia... pastu... bermula minggu depan... saper yang tak kena buang kerja ni... hanya bekerja 3 hari seminggu utk cut cost... so gaji pun kena cut laaa... hmmmm..... mmg tak boleh nak kata aper.... mmg sekarang ni tgh gawat... byk company yang buat macam tu....

then... semalam... Nilam bagi tau Sadi... kereta dia dah 5 bulan tak bayar pasal Jaguh tak kasi duit... HHHHHAAAAAAAAAAAAAAAAAAA..... 5 BULAN TAK BAYAR!!!!!!! ditambah pulak kereta dia bank dah nak tarik.... so Si Nilam ni tak tau nak minta tolong saper lagi.... dia tengah panik pasal kalau takde kereta... macamana dia nak buat kerja.... so sadi pun cuba laaa tolong Nilam seberapa yang sadi mampu... then Si Nilam ni masa sadi jumpa.... muka dah nak menangis.... rupanya... dia baru call Jaguh... dia minta tolong Jaguh... macamana nak buat sekarang... dengan selamba... Jaguh jawab... ABANG TAKDE DUIT LAAAAAA..... ya allah.... kalau laa orang yang tarik kereta tu terserempak ngan Nilam kat tengah jalan... ada tak si jaguh ni pikir macamana bini dia nak handle.... kalau kereta dah kena tarik... macamana Nilam ni nak kerja....

apa punya laki laa.... masa ada duit... belanja bagai nak rak... itu laaaa.... bila time berita... tak nak dengar berita... alasan... berita ni asyik cakap pasal politik kat malaysia ni aje... malas nak amik tau... tapi... dalam berita laa yang dah kasi petunjuk bahawa 2009 ni bakal jadi zaman gawat... company US dan JEPUN pun dah banyak gulung tikar... so kita kena berbelanja secara berhemat... lagi pun... kalau duit tengah banyak tuuu.... hulur laaa duit tu kat bini dia.... apa... duit bini duit suami.... duit suami... suami punya... suka hati kepala dia jeee nak belanja.... bini ni laaa yang nak tanggung part duit dapur... duit api.... duit air... duit telefon... duit orang gaji (yang khabarnya gaji org gaji ni tertunggak beribu-ribu... orang gaji ni dah lari balik Indon kerana gajinya tak dibayar).... kalau duit gaji suami ni pulak... sibuk dok bakar hari-hari... hisap rokok tak ingat nak menyimpan.... nak menolong bayar duit kereta atau duit hutang orang gaji... hmmmm.... jangan harap laaaaaaa........

Moral of the story: zaman sekarang dunia dah nak kiamat... kalau dulu laki jadi ketua keluarga dan support keluarga... zaman sekarang... bini yang support keluarga dan suami pulak... ENJOY!!!!!

10 comments:

miszrLina said...

yup... betul nih sadi...
skrg sume dah tbalik... suami lak mkn hasil titik peluh isteri. tatau malu ke? bodoh+bangang.

i sgt2 la memahami nasib kwn u tu...
ckp kat dia sabar byk2... doa jgn lupe... insya'allah ada jln pyelesaian dan dbukakan pintu hati suami dia utk berubah....

Mamamanja said...

geramnya tengok lelaki camni

liwaniel said...

ade jugak laki macam ni....

busyuksayang said...

siannya nilam...:(

minta dijauhkanlah drpd semua itu kan...

kirana said...

biar papa asal bergaya..gini la jadinya..

shahliza94 said...

memang sakit ati dapat laki cenggini. masa susah mintak duit isteri, bila kita dah tolong, dia buat2 x nampak jek bila dapat durian runtuh....hai...dasar pengikis...

YANI said...

Sadi, bagus cita ni utk pengajaran. aritupun masa nak balik rumah ambik anak, nampak ada satu kete nak kena tarik...org yg bawak tow truck tu siap tunjuk surat semua...takut kan skrg ni. bank takde duit, tu yg sibuk kejar org. Kesian Nilam..soh dia tabah dan byk doakan...

aNIe said...

Sadi...zaman sekarang ni memang ramai suami yang macam Jaguh...nama je suami...tapi tanggungjawab sebagai suami...isteri yang tanggung...

CuTeMiUt78 said...

yup..betul sadi.. byk kes yg berlaku cenggitu.. ckp kat kwn sadi tu.. byk2 bersabar layan kerenah suami yg camtu.. bykkan berdoa semoga suami dia sedar dan berubah satu hari nnti

kak ja said...

Bila nak kawin, pastikan kita nak berkahwin dgn LELAKI, bkn jantan.. Lelaki yg terasa hebat dgn kejantanannya akan hanya menyusahkan hidup pompuan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...