Thursday, December 4, 2008

Amanah Raya Berhad

Ni Sadi nak buat pasal AMANAH RAYA BERHAD.... tak tau laaa.... sadi rasa ramai jugak yg tau fungsi amanah raya niii... especially utk pembahagian harta pusaka...

Orait... ni bukan laa entry yang nak kutuk tau pun seangkatan dgnnyaa... ini hanya luhan hati sadi terhadap pengurusan Amanah Raya Berhad... kalau tak suka nak baca... jangan baca... kalau nak baca jugak... ikut suka laaa... jadikan laa ia satu peringatan untuk kita yang masih hidup lagi niiii....

Arwah ayah sadi meninggal dunia pada 9 Mei 2007... pada saat itu... keluarga sadi sangat sedih... atas pemergian arwah... Allah lebih menyayangi dia.... arwah ayah sadi mengalami kanser... masa dia didiagnos... sudah peringkat keempat.. kira peringkat yang paling teruk laaa... walau bagaimanapun... kami sekeluarga redha atas pemergian arwah ayah yang kami sayangi... dan pada masa itu... sadi.. sebagai anak yang paling bongsu... sangat terasa atas pemergian arwah... pasal ibu sadi selalu bercerita padal arwah ayah... kisah cinta mereka dan pengorbanan arwah ayah untuk mendidik kami...

pada masa itu... abang sadi bekerja di sarawak... jadi.. dia lambat sikit sampai... kakak sadi... semuanya menangis dan menangis... seperti hilang arah... kerana terlalu sedih... sadi, hubby dan abang ipar sadi terus laa menguruskan segala persiapan pengebumian.... dari hal telefon sanak saudara... khemah... mandi jenazah... kubur... catering utk kenduri arwah... semuanya kami selesaikan... alhamdullilah... semua berjalan ngan lancar... hubby sadi dan abg ipar pada masa tu terpaksa gali kubur arwah ayah kerana pada masa yang sama... ada jenazah lain juga yang perlu dikebumikan... jadi tak cukup org... sanak saudara kena laa tolong... satu pengalaman yang berbeza... sangat sedih dan menyayat hati apabila melihat jenazah ayah masuk ke liang lahad yang digali oleh ahli keluarga sendiri... terasa walaupun ahli keluarga sadi hanya ada seorang abang... nasib baik mempunyai ipar lelaki yang boleh diharapkan dalam menguruskan hal-hal macam ni...

anyway... apabila arwah ayah dah dikebumikan... urusan dunianya sudah terputus... kita yang hidup niii perlu menguruskan hal2 seperti harta pusaka dan wang simpanannya... arwah ayah sadi adalah bekas polis... oleh itu dia ada pencen... jadi.. ibu sadi layak utk mendapat wang pencen ayah sadi... alhamdullilah... urusan di JPA utk urusan pencen dapat diselesaikan dalam tempoh satu hari sahaja... walaupun perlu mengisi beberapa borang dan tandatangan pesuruhjaya sumpah... pasal dah kat PUTRAJAYA... so senang nak uruskan semua hal tu... wang pencen ayah sadi ditukar milik kepada wang pencen ibu... dalam tempoh 3 bulan... ibu sadi dah dapat wang pencen tuuu... bukan aper... ni menunjukkan urusan pencen mmg cepat dan effisien... walaupun yang ayah sudah tiada... ibu masih mempunyai hak atas wang pencen...

dalam masa yang sama... sadi jugak uruskan hal amanah raya... nasib baik pembahagian harta seperti tanah telah dilakukan sebelum arwah meninggal... jadi semua kakak dan abang sadi dah dapat tanah pusaka dikampung... yang tinggal... hanya wang simpanan di bank... pasal takde kad... semua pakai buku... jadi... wang simpanan tuuu tak boleh nak dikeluarkan... kena melalui Amanah Raya Berhad...

punya laa susah ngan urusan amanah raya ni... lepas amik borang kat amanah raya... kena dapatkankan sijil faraid... kena pergi mahkamah syariah... utk tuntutan faraid... kami sekeluarga sepakat nak kasi duit dalam simpanan arwah ayah tuuu utk ibu sadi... nak uruskan kat mahkamah syariah tuuu... kena pergi 3 kali... satu nak amik borang dan amik nombor utk mahkamah... pastu sebutan di mahkamah... dan last sekali utk amik sijil faraid...

pastu dah isi borang amanah raya tuuu... sadi pun pas laa balik kat amanah raya.... setahun selepas submit borang... baru laa org amanah raya tuu call... kata... ada masalah... semua waris dalam sijil faraid tuu kena angkat sumpah kat pesuruhjaya sumpah dan mewakilkan satu org sahaja sebagai pemegang amanah... then... kitorg niii kena laa pergi jumpa pesuruhjaya sumpah tuuu beramai2... serentak... kena tandatangan pada satu borang di depan pesuruhjaya sumpah... bukan laa apa... kesian kat mak sadi... dia dah rasa marah sangat pasal terlalu cerewetnya nak isi borang niiii.... bukan laa aper... wang dalam simpanan tuuu tak lebih pun dari RM5K... tapi nak menuntutnya macam harta tuu RM500k... ni semua pasal prosedur kat amanah raya tuuu... disebabkan arwah ayah ada saham... jadi kena jugak lantik seorang nama sebagai pentadbir pasal saham tuu tak boleh nak dipecahkan... jgn laa nak buat kelakar... saham tuuu kurang dari 100 unit... tapi still kena jugak buat prosedur yang macam2 tuuu... pastu org amanah raya tuu kata nanti amanah raya akan keluarkan satu cek utk semua wang arwah ayah sadi... disebabkan prosedur yang terlalu lembab dan rumit niii... mak sadi mintak sadi jee yang uruskan.. sebagai pemegang amanah... ok laaa... takut pasni macam lagi hal ngan amanah raya... biar sadi jeee yang uruskan...

hari isnin lepas.... sadi baru terima panggilan dari amanah raya... letter of authorisation baru keluar... bayangkan laa... last time kata cek... at the end... keluar surat pulak... sadi kena amik surat kuasa tuuu... and the best part... kena pergi semua bank yang mana buku akaun itu dikeluarkan utk buat tuntutan.... hmmmm... punya laa lama nak keluarkan surat... almost 18 months from the date of submission... nak keluarkan surat... bukan cek pun... pastu kena pergi satu persatu bank... hmmmm...

yang paling kelakar... untuk saham yang kurang 100 unit tuuu... kena buat tuntutan kat BURSA SAHAM... and the amount.... RM25... huahuahuahua.... punya laa susah payah nak isi borang kali kedua tuuu... siap kena pergi satu keluarga besar depan pesuruhjaya sumpah... utk menyettlekan tuntutan saham tuuu... kat sini... sadi nak highlightkan... prosedur kat AMANAH RAYA BERHAD tuuu patut di permudahkan... tgk laaa dulu harta yang nak dituntut tuuu... kalau harga nyeee berbillion... tak pun berjuta-juta... of course laa perlukan segala dokumentasi tersebut... tapi... ni harta tuntutan dibawah RM5K... punya laa lama nak proses dan terlalu banyak borang.... kalau dah semua anak2 bersetuju nak kasi semua wang peninggalan buat ibu... aper laaa nak susah sangat... buat laa satu prosedur fast track utk kes yang mudah... tiada adik beradik yang nak bergaduh... semua nak kasi kat ibu... bukan nak menyusahkan diorg... pastu janji lain... buat lain... kena pulak pergi setiap satu bank... kisah bank nak buat tuntutan tuuu... nnt laa sadi buat ne lain lak... fening kepala...

MORAL OF THE STORY: AMANAH RAYA BERHAD PERLU PERMUDAHKAN PROSEDUR... dah isi borang... naik mahkamah syariah 3 kali... pergi jumpa pesuruhjaya sumpah pun 3 kali jugak... pergi amanah raya raya... 4 kali... naik turun amik borang dan submit borang... pastu... tempoh amanah raya nak keluarkan surat tuuu... lebih kurang 18 bulan... haiiiyaaaaaaa..... dah laa mak sadi dah tua... tak larat mak sadi naik turun mahkamah... pergi pesuruhjaya sumpah dan mengharungi pelbagai prosedur.... buat kita yang hidup niii... kalau ada aset.. paling kurang pun kwsp... jgn lupa letak penama... kalau ada wang simpanan... jgn lupa apply kad... kalau ada tanah... jgn lupa buat wasiat... utk memudahkan org yang tersayang mengharungi hidup mereka sekiranya kita tiada...

17 comments:

Mummy Cool said...

mummy pun nak komen pasal amanah raya berhad ni.. baiknya kalau ada yang banyak komen ni lagi bagus....
its happen last 3 years.. auntie mummy meninggal... tuntutan makan masa dlm 2-21/2 tahun ni jugak... seperti biasa duit dlm bank nak dikeluarkan dan diserah kan pada ibu si mati sebab si mati tidak berkahwin... saving bank dlm rm60K sebab my auntie ni sangat berjimat punya orang...
tapi yang sedihnya.. duit yang amanah raya bagi pada ibu si mati ni setelah berhempas pulas naik turun office arb hanya lah 60% sahaja, so mana pergi nya lagi 40%.. nak buat bayar gaji pekerja ke? hmm.. honestly ARB bukan tolong orang tapi menyusahkan orang..!!! kalau boleh sesiapa yang ada harta aaupun saving.. guna lah khidmat wasiat ataupun wasiahshoppe.. insyaAllah. senang urusan nanti.. kalau idak seksa je si mati sebab nama sering disebut ke sana ke mari.. fikir2 kan lah dan selamat beramal..!!

:iBuAfiQah: said...

betul tu sadi...
ramai kawan2 yg cakap ARB ni bukan menyenangkan tp menyusahkan..seorang awan irnie cakap once duit tu dah ke ARB mmg payah la nak dapat....
kalu banyak xpe la jugak...nie kalu seciput..buat bazir jer kan...
mama irnie pernah cakap dia xtingggal sebarang harta..cuma dia dh bg pelajaran..pandai2 la korang suma..nk idop kan..

zeti said...

masya allah.. truknye ek.. byk tul prosedurnye.. pttnye x yah smpai rumit camni.. x ke nyusahkan org, tmbh2 lg golongan warga emas nk kene bwk pi sana sini semata2 psl ni.. pekata ARB ni pmudahkan pe yg perlu..

aju said...

emm..sian Sadi n yr familykan..bukan amanah raya jer...KWSP pun sama gak ....kerah $$ kita tiap2 bulan...bila sampai waktu nk amik...mcm2 lah yg dorang mintak...sabar jer lah...

~Eila @ Along~ said...

biras eila..mak die meninggal..harta sumer freeze kat amanah raya..sampai la ni...dah 3 thn..kes belum setel..

CuTeMiUt78 said...

emmm betul la sadi, kita pun ada dengar pasal Amanah raya ni

CuTeMiUt78 said...

ramai yg cakap.. klu dah masuk amanah raya ni.. memang payah la jadinya..

CuTeMiUt78 said...

pastu.. bukan blh dpt semua.. hanya separuh je.. tu pun nasib2 la

CuTeMiUt78 said...

byk sgt prosedur nya.. leceh

SaDi said...

mummycool... haa.... sampai 40% ke diorang amik... ya allah... lintah darat ke aper diorg niii... teruknyeeee...

ibuafiqah... itu laa... kalau ada asb atau aper shj amanah saham... lebih baik transfer ke akaun bank biasa kalau kita jatuh sakit yang kronik... utk memudahkan pengeluarannya nnt...

zeti... itu laa... harap sangat ada org arb baca dan... LU PIKIR LAAA SENDIRI.... menyusahkan betul... prosedur ni manusia yg buat... bukan tak boleh nak dirombak ikut kesesuaian...

aju... mmg bersabar pun... kesian kat mak... tu yg malas nak cite kat dia... takut dia susah hati....

eila... haaa... 3 tahun... lamanya... tak cuba follow up ke...

cutemiut... itu laa... dulu sadi pun tak sangka sesusah ni prosedur arb... bila dah tempoh... ya allah... punya laa makan hati... geram pun ada... menyusahkan betul prosedur diorg niiii...

PuteriSatu said...

laa..susah sangat rupanya ye...time memujuk orang ajak join...manis sungguh mulut kan...

reena said...

mak aii....nih baru bc dah penin kite rase...tak taulah nanti kalo kite plak yg merase ...huhuhu

M.Zamree Osman said...
This comment has been removed by the author.
M.Zamree Osman said...

Aku percaya prosesing fee juga ada tu...externally paid to ARB.Still taken another 40% from people?.. Pencuri berkhemah Tinggi lah tu...pastinya Waktu release $$ tu siap saksi Dan di anggap Layak sebagai penerima derma??? Bertindak mcm penama kedua selepas WASI?.. Halal ke HARAM... Simati cuma letak penama 1 bkn + ARB(40%)? .. Ibaratnya ARB pya kuasa mengubah sewenangnya... Ertinya TIDAK amanah... Hak org nmpk bkn teringin Tapi mesti NAK...

Cik Marlia said...

penyelesaian dengan hibah... yang masih hidup perlu beringat dan ambil tahu.
sedikit penerangan buat y masih hidup.

Utk senang faham lebih kurang mcm ni :
1. Kita mati, kita ada buat wasiat - memudahkan waris utk uruskan harta pusaka kita..
Sebenarnya wasiat ni lebih kepada melantik seseorg utk melaksanakan proses pembahagian harga pusaka

2. Faraid - yg ni org kompius ngn wasiat..
Setiap waris berhak ke atas harta pusaka yang ditinggalkan..

Contoh kita ada sejuta ringgit, pastu kita mati.. Sejuta tu akan jadi milik waris kita..

Walaupon konon sblm mati kita wasiatkan sejuta tu kepada si polan, sebenarnya x boleh kasi sejuta tu kepada si polan.. Sebab sejuta tu adalah harta pusaka dan menjadi hak waris kita..

3. Hibah - hibah ni plk hadiah dari kita kepada si polan sblm kita mati.. Tapi hadiah tu just akan dpt kepada si polan selepas kita mati..

Bila kita dah buat hibah, harta tu selepas kita mati bukan lagi harta pusaka..
Tapi harta tu adalah harta si polan tadi..

M.Zamree Osman said...

Perkara 1,2 & 3... Mmg betul Tapi bila mati tak dapat dilaksanakan seperti di rancang,ibaratnya tidak sah laku. Di wajibkan angkat sumpah Dan bermcm2 proceding sampai bosan nak urus Dan fee yg pelik2 nnti diadakan....
Lebih2 lagi peninggalan Wang ringgit... Belum sampai 6 bulan ARB dah menghalang apa yg di hibah,..Proses dari ARB adalah sgt2 professional melalui document Dan ibaratnya disokong oleh mahkamah.
Setiap 1keping surat2 ada fee yg Pelik jumlahnya..setiap proses dikenakan fee,Sehinggalah nak selesai terlalu byk hiding document yg nyata2 menghalang proses Tapi tidak dapat dibuktikan ianya satu halangan.

hajar said...

As salam,

Nak tnya,arwah bapa saya ada meninggalkan kereta, van dan motor..semuanya tiada penama.of course kena pergi Amanah hantu raya ni...sape yang ada pengalaman ye? boleh share x? Berapa lama masa yang diberikan untuk tuntut dan tukar nama ya?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...