Thursday, March 12, 2009

HIdup Aku Tengah BERCELARU!!!!!!

UUUWWWWAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!

UUUUWWWWWWWWWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!

UUUUUUUUUUUUUUUUUUUWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!


Macamana nak start ni... malam tadi sadi tak boleh tidur.... asyik pikir pasal kes penempatan lagik... dan bende tu tak boleh keluar dari OTAK sadi.... tak nak pikir pun tapi terpaksa jugak pikir....

MASALAHNYA.... terlalu banyak dan panjang ceritanya.... OKLAH........ memandangkan sadi tengah stress gile... BLOG laa tempat sadi nak meluahkan perasaan niii.... SO...the story begins...

Masa hari tu... penempatan sadi adalah kat PERAK... hmmm..... ni dah kali ke berapa dah sadi buat entry pasal gi PERAK ni.... anyway... sadi dah dapat GREEN LIGHT dari PENGARAH KANAN untuk membuat pertukaran... so orang bahagian penjawatan pun dah setuju laaa.... mula-mula... sadi ditawarkan untuk ke NEGERI SEMBILAN... hmmmm... bila sadi check... KLINIK KESIHATAN NILAI berdekatan dengan rumah sadi... so boleh laa...

THEN... dapat lagi satu news... Sadi ditawarkan untuk pergi ke HOSPITAL KUALA LUMPUR... hmmm... OKLAH... tak kisahlaa kat mana bahagian penempatan nak letak asalakan dalam area rumah... FAKTOR UTAMA... TAK PAYAH PINDAH RUMAH... then... timbul laa pulak isu sadi akan ditukarkan ke SELANGOR... spesifik... ke KLIA sekiranya ada penempatan apabila pergerakan kenaikan pangkat untuk U44 ke U48... so sadi kena tunggu laa tempat kosong kat SELANGOR... then dari HKL akan bertukar ke KLIA... (ini perancangan orang penempatan tau).....

SELEPAS ITU... nakdijadikan kisah... ada pegawai atasan yang menawarkan tempat kerja di WISMA PUTRA... so... sadi pun amik laa peluang tu untuk menimba pengalaman kat kementerian lain pulak... ORANG ATASAN kasi GREEN LIGHT untuk sadi pergi sana... ditambah pulak ORANG ATASAN dari WISMA PUTRA dah bersetuju dengan pencalonan ini...so... sekarang ni kena laa ikut pekeliling perkhidmatan 12/2008 untuk peminjaman sementara pegawai....

PADA 2 MAC 2009... sadi telah pun melapor diri di PERAK untuk mengesahkan jawatan pemangkuan pegawai farmasi U44... selepas tuuu sadi diberikan masa sehingga 31 MAC ini untuk menyelesaikan proses pertukaran kementerian tersebut... sekiranya TIDAK.... sadi kena bertugas di PERAK.... :(

NAK DIJADIKAN KISAH... ada pegawai yang baru buat penempatan ni telah bertegas mengatakan sadi tak layak untuk pergi ke JAWATAN tersebut... atas alasan sadi ni U44... lepas tu... bermula laa sessi penyiasatan.... dimana PEGAWAI TADBIR & DIPLOMATIK di kedua-dua kementerian telah dihubungi untuk mengesahkan... BERDASARKAN PEKELILING... sadi boleh memohon jawatan itu dan tak jadi kisah laa walaupun jawatan yang ditawarkan di kementerian itu lagi tinggi...

SETELAH itu... surat pencalonan pun dikeluarkan laa... masa sadi tengah CHATTING a.k.a BERBORAK dengan kawan sadi... ada laa orang yang pasang telinga... nak MELAGAKAN sadi dengan pegawai lain... FITNAH yang dibawa... mengatakan sadi MARAH pasal orang penjawatan tak tolong sadi uruskan perkara ini... lepas tuu... PEGAWAI TERSEBUT TELAH MENELEFON SADI DAN MENYERANG DI DALAM TELEFON.... lepas tuuu... sadi terangkan laa bahawa sadi MARAH pasal dia telah menyebarkan kepada BOS DIA bahawa jawatan tersebut tak boleh diisi oleh sadi pasal pangkat sadi U44... kira lain sangat dengan FITNAH yang dia dengar tuuu... lepas tuuu... PEGAWAI ni pulak tukar cerita lain yang menyatakan CV sadi masih diperingkat penilaian BAHAGIAN SUMBER KKM dan tak pasti lagi sadi ni LAYAK untuk ke WISMA PUTRA... yang sadi pelik.... dia ni lebih BERKUASA dari PENGARAH KANAN sadi.... di mana... PENGARAH KANAN sadi bersetuju dengan pencalonan sadi... manakala... PEGAWAI yang sorang ni yang masih dalam tempoh PERCUBAAN dalam PERKHIDMATAN boleh memberikan kuasa PENILAIAN kepada PEGAWAI yang LEBIH SENIOR.... bagi sadi... memang nak marah jee... tapi sadi pikir panjang... kalau kita bergaduh pun takde guna pasal bukan dia ni yang menjadi PEGAWAI PENILAIAN... yang lagi satu... MULUT ORANG YANG SUKA MENYEBAR FITNAH.... dah laa tak dengar cerita dari awal... memandai jeee nak melagakan antara sesama pegawai...

KEMUDIAN... MEMO pencalonan sadi telah pun dihanatar ke BAHAGIAN SUMBER MANUSIA KKM dan juga PERAK... sadi ada follow up pada 5 MAC dengan pegawai bertugas bertanya samada perkara ni boleh disegerakan... dia ni kata dalam tempoh satu bulan boleh diselesaikan...OKLAH...

DALAM PADA MASA YANG SAMA... pegawai penempatan pulak telah ditawarkan kerja di ditempat lain jugak... 3 tempat tau.... masalahnya sadi dah berjanji dengan PENGARAH KANAN... kalau janji kena ditepati... lagi pun borang untuk ke wisma putra tu telah dihantar ke bahagian sumber kkm.... kenapa laa tempat itu tak ditawarkan semasa mula-mula buat penempatan untuk sadi ni...

SEMALAM...orang dari PERAK call... just to inform yang buku servis sadi akan ditutup di PERAK dan catitan akan dibuat bahawa sadi bertugas di WISMA PUTRA bermula 1 MAC... haaaaaaaaa..... apa ni.... surat belum keluar lagi... mana ada surat orang keluar back dated macam tuuu.... ISU ni melibatkan GAJI.... GAJI TAU TAK... untuk isu ni... sadi tak reti nak tulis... sangat complicated menyebabkan sadi rasa bertambah runsing....

SETELAH satu minggu... semalam sadi follow up lagi dengan pegawai BAHAGIAN SUMBER MANUSIA... nampak gayanya... kelulusan dari KKM pun tak dapat lagi... dan pegawai ni kata mungkin memakan masa lebih dari satu bulan... HABIS TUUU... INI KES KENA PINDAH PERAK NI.... PERAK TUU BUKAN LAA SEBELAH RUMAH SADI...

OKLAH... satu malam tak boleh tidur mengenang nasib ni... rasa SEDIH sangat... kesian kat anak sadi kalau sadi kena pindah PERAK... ditambah pulak... MENINGKAT LAA KOS HIDUP NAK BAYAR 2 RUMAH... dan pelbagai kos yang lain... hmmmm.... rasa tak bersemangat nak kerja... tak tau laa... TAWAKAL JE LAAA dengan ALLAH.... (*_*)

Moral of the story... setiap cabaran itu yang menduga... pasti ada hikmahnya... (ni kes nak pujuk diri sendiri).... dah laa tengah bercelaru... sampai handphone pun tak bawak pergi kerja hari ni.... hmmmmmmm....


24 comments:

arine said...

Sis sadi banyak2 sabar ye..Anyway...geram plak baca tang org yg suka bawak mulut tu. Dh mengcompletcatedkan keadaan.hopefully Sis sadi dpt ditempatkan kat area Selangor or KL..Insyallah..

SaDi said...

tau takpe... mmg sadi tgh bercelaru... tak tau nak minta tolong sape... tawakal je laaa... :)

kirana said...

sadi,sy baca pon rasa complicated ni..tak phm pon ada..yg sy phm sadi kena pi perak dan pindah umah

senang cete..kalo ada KABEL BESAQ ...mesti takjadik camni :)

sy tau mesti tensen nk kena pindah kan..nk duduk berasingan..ngn anak2 lagi..sy dah rasa dok asing2 setahun..

harap sadi bersabar..

hatiberbunga said...

wah...!!
mari lah kita menjerit bersama-sama. hahaha...

SaDi said...

kirana... ha ah... ada sampai satu situasi pun sadi tak tau apa dah jadi dengan penempatan sadi ni... haru biru... tapi tadi baru jee call org minta tolong pushkan perkara ni jadi cepat... harap sangat supaya sadi boleh terus pergi putrajaya by 1 april ni...

SaDi said...

ann... ha... bukan setakat menjerit... aku rasa macam nak jadi ahli sihir dah ni... nak bagi bende ni setle cepat... huahuahuahuahuahua :p

Mamamanja said...

x baper nak paham proses pertukaran tu...
cuma dapat kabo, sabar jerk ler...

SaDi said...

tenkiu... mmg cuba nak bersabar... rasa sakit ulu hati niiiiiii....

rerama salju said...

Sabar ye Sadi,
akak paham sangat apa yg Sadi alami skrg ni...Kalau ada masa terluang sikit tu banyakkan solat sunat Berdoa pada NYA K?

All d best to u!

nak tau tak?kita sbnarnya se kg!

SaDi said...

kak rerama.... thanks kak... mmg sadi bebanyakkan berdoa dan membaca yassin agar ditenangkan menghadapi dugaan ni....

anyway... sekampung???!!!!! part mana tuuu.... satu kementerian atau pun satu kampung aka tempat tinggal ni... huhuhuhuhuhuhuhu :D

Baby Tiger said...

sabar kak.. mana taw pasni dapat IKAN BESAR,..

(¯`v´¯)♥nrina♥(¯`v´¯) said...

alahai...byknyer masalah..

sabar jelah ye..dah itu je yg leh cakap hehe...

hikmah datang kemudian tu..mesti ada yg Allah janjikan dalam kesusahan camtu...

Anonymous said...

ayoyoh....kalau hang yang dok satu building ngan big bos kat situ tak setel, aku yang tak de dawai ni apa cerita?.....
-balkis-

iena hamdi said...

alamak memang komplikated ni masalah sadi... sadi sabar banyak2 yer... hehehe

CuTeMiUt78 said...

emmm.. masalah besar gak ni ya.. kesian sadi. bykkan bertawakal dan byk2 bersabar ya sadi.. mudah2an dipermudah kan jalan utk sadi.. insyallah

SaDi said...

baby tiger... ha ah... mmg tengah bersabar laa ni... tapi masih runsing giler... huhuhuhuhuhuhu

SaDi said...

nrina... sadi pun selalu pujuk hati sendiri kata macam tuu... semoga Allah makbulkan doa sadi :)

SaDi said...

balqis... ha ah... aku yang tepi bumbung pun macam tuu kena... nak tak nak kena laa redha... semoga ada jalan yang baik untuk kita lepas ni.... :)

SaDi said...

iena... tau takpe... tapi ada orang boleh tebal hati.... buat dek jee kat bila buat kat orang lain.... takpe laa... biar Allah yang tentukan.... :)

SaDi said...

cutemiut... insyaallah.... semoga doa kita dimakbulkan Allah... :)

JIVEBUMZ said...

sabar yer sadi.. mcm ini la keje gomen kan kene campak cna cni.. tp geram ngn mulut org yg menyampai cite tak betui tu kan..

SaDi said...

itu laa pasal... dah laa budak tuuu junior laaa sesangatnyeee... memandai jee nak cucuk jarum.... biar dia dapat balasannya nanti...

Anonymous said...

nk kuar surat pn kena berbulan2 ke...makan gaji bute la tu...pastu nak sain pn kena pikir lelama..mahal sgt ke dakwat pen tu...

SaDi said...

itu laa beza kerja gomen ngan private... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...