Thursday, January 22, 2009

RTM dan Rancangannya

Untuk kali ni... sadi nak share pendapat ngan bloggers yang lain mengenai rancangan tv oleh RTM... huhuhuuhhuuhhu :D

oklah... ceritanya bermula disini... korang ingat tak zaman dulu... masa tuu zaman TV3 takde lagik... kita hanya tengok tv rancangan RTM1 dan RTM2... betul tak... kalau petang... wajib tengok ustaz azahari dalam cite muqaddam... anak dia yang bergelar dato tuu pun baca muqaddam masa tuu.... waaahhh... history betul laa zaman tuuu...

anyway... bila dah ada tv3, sadi sekeluarga dah jarang giler tengok rtm lagi... masa tuu layan citer V, Knight Rider dan macam-macam lagik kat TV3.

bila dah masuk zaman TV SATELIT.. termasuk zaman mega dan astro... lagi laa sadi tak tengok lagi rancangan kat RTM... huhuhuhuhuhu :D

tapi... buat kesekiaan kalinya... masa nak sambut new year hari tuu... hanya RTM yang ada liputan sambutan kat dataran merdeka... baru laa sadi tau yang RTM sekarang dah berwajah baru... huahuahuahuahua... :D

oklah... bagus tuu... ada perubahan... sejak pak mat kita dah tak jadi menteri kat situ... adalah sedikit pembaharuan kat RTM ni....

well... kat sini... sadi nak kongsi ngan uols semua... korang tahu tak cerita XPRESI REMAJA KAT RTM... hahahahahhahaha... lagi satu IKS @1.... dan lagi... ekspresi laman... haaaa.... kalau korang nak tahu... cerita tu terbitan RTM tau...

bagi pendapat sadi... XPRESI REMAJA adalah rancangan yang paling PANAS... LEBIH PANAS DARI MELODI TERPANAS... kenapa...

mula-mula... sadi tak tahu pun pasal rancangan ni... pastu classmate sadi... CIKYA.. bg tahu yang ada perbincangan pasal BOHSIA kat rancangan ni... yang menariknya... BOHSIA BETUL DIPANGGIL DAN DIWAWANCARA DIHADAPAN AUDIENCE... bayangkan... isu yang panas macam tuu dikongsi bersama-sama...

then... sadi pun tercari-cari laa rancangan ni... well... at the and... sadi dapat tengokhari tuu... hari SELASA JAM 4.00PTG... kali ni isu BUANG BAYI... SORANG KAUNSELOR KELUARGA, ARTIS (NURUL), PENGACARA (PEREMPUAN TUU GLAMOUR TAPI SADI TAK TAU NAMA DIA DAN DAFI) DAN SEORANG REMAJA YANG PERNAH MEMBUANG BAYI... isu yang dibincangkan sangat memnarik dan dapat memberikan perspektif baru terhadap penonton... TAPI... rancangan ni kurang dapat publisiti yang sepatutnya... dan masa rancangan pulak sangat laa tak sesuai... kenapa laa tak buat hari minggu atau waktu malam dalam pukul 9... alaaa... kira prime time laa... ni buat masa org pergi kerja... saper nak tengok... surirumah sahaja je ke... bagi sadi... RTM ni perlu ubah strategi penyiaran diorang ni... buat laaa iklan cerita sendiri... pastu panggil laa wartawan buat liputan dalam akhbar... baru laa orang boleh tahu cerita yang menarik kat RTM ni...

bukan itu sahaja... cerita dekorasi macam ala ala eric leong pun ada... tapi tak dapat publisiti... kita pun tak ingat bila cerita ni... lagi satu nak tambah... RTM2 punya movie pun dah not bad as compare ngan dulu... cerita wayang pun dah ditayangkan... termasuk laa independence day, kungfu hustle dan bermacam lagi...kira sesuai laa utk tontonan org muda zaman sekarang (ish... aku ni consider muda lagi ke)....

oklah... aper laa motif sadi buat entry ni... sebenarnya:
1) RTM perlu mengkaji semula rancangan yang dia ada...contoh... gerak khas sangat popular... naper rancangan dia yang lain dia tak buat iklan macam cerita gerak khas

2) RTM perlu kaji semula masa yang bersesuaian untuk penontonnya... contoh.. kalau forum perdana dia buat malam.. sesuai lepas mak abah balik dari surau... kenapa rancangan remaja buat masa petang... bebudak kan ada yang pergi sekolah... buat laa masa hujung minggu atau malam dalam pukul 9

3) RTM perlu mencari selalu menukar pembaca berita nyaaa... takkan laa dari zaman sadi kecik tengok pembaca berita tuu... ni sampai sadi dah ada anak 3... masih pembaca berita yang sama... ini termasuk laa ngan pengulas sukan yek... dari dulu ada haji hasbullah awang... dari sadi kecik... anak dia pun sebaya je ngan sadi... sadi pasti anak dia pun dah kawin... bapa dia masih lagi pengulas sukan kat rtm tuu lagik... takde generasi pelapis keee kat rtm tu....

4) RTM perlu memilih rancangan yang lebih menarik seperti movienya... contohnya seperti RTM2 ada laa perubahan... tapi kalau RTM1 tu... masih lagi lebih kurang macam dulu...

itu je laaa komen sadi... korang ada pendapatkan... boleh laa berkongsi pendapat ngan sadi... moga-moga ada perubahan pada RTM pada masa akan datang...

p/s: peace no war :)

8 comments:

sheila said...

ye ye..
stuju ngan sadi..RTM need to make improvment...be more innovative..sebab kadang2 kalau tgk tajuk rancangan dia mcm menciplak tajuk tv swasta

one more..pencahayaan dia..mmg out..bile org tu pakai baju kale merah ke orange ke..ya allah sakitnye mata..tp kalau kat channel lain bile dorang pakai the same kale..ok je

SaDi said...

betul... betul... betu...

tapi sadi tergelak baca pasal pencahayaan lampu tu... itu mmg betul... rasa macam back to 80's... betul tak... macam zaman dolu kala.... huahuahuahuahua :D

su said...

mmg sungguh kasihan la RTM ni...ade rancangan yg berkualiti tp mcm xkena waktunya...lg satu suara pembaca berita...mengantuk la pulak tp bila pembaca berita tu ke TV3....berseri dan best lak..huhu...tang mane silapnye tu ek? huhu..

SaDi said...

su.. kalau perasan... ada sorang pembaca berita tv3 sekarang ni baca berita kat RTM... tapi sadi rasa... maybe teknologi kat rtm tuu teknologi zaman dulu... tak bertukar... sebab tu rasa tak best tengok rtm kan... kalau ada budget... biar laa diorang ni tukar sistem bradcast kat rtm ni... biar namapk terkini sikit :)

Mommy lyna said...

saya ni amatlaaah jarang nengok RTM 1. kadang2 je terlepas tengok Selamat Pagi Malaysia. hahaha. berita pun tengok tv3, ni kes zaman skolah dulu cikgu suh tgk berita tv3 pasal konon2 dia cakap bahasa baku tapi macam sama je, takde baku mana pun...

arapnye ada la orang RTM terbaca entry ni kan. bole improve & tarik penonton2 macam saya ni haaa hehehe.

SaDi said...

momy lyna... ha ah... sadi pun sama... sangat berkurun tak tengok RTM... ibu sadi mmg penggemar rtm... dia kata macam-macam ada... baru laa sekarang ni sadi percaya... rtm mmg perlukan perubahan :D

:iBuAfiQah: said...

sama la sadi..
ibu mertua irni suka sgt tgk RTM..
kdg2 boring tgk..
sbnrnya RTM nie byk cter best2 tp xwar2kan..
mmg setuju teknik pencahayaan mmg cam malap jer berbanding dgn TV3
skrg dah berwajah baru nie k skit tgk...
semoga RTM nie bertambah bagus la kualitinya..

SaDi said...

ibuafiqah... ha ah... kalau dia buat concept macam tv9 pun dah kira ok... mesti ramai yang akan tengok rtm :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...