Tuesday, February 24, 2009

Setelah 3 Bulan... RENOVATIONKU BARU SIAP!!!!

Oklah... buat ke sekian kalinya... baru laa sadi nak update cerita pasal renovation kat rumah sadi ni... bukan aper... rasa panas dihati bila nak menulis pasal cerita ni... terlalu banyak tipu daya dan helah si kontraktor sorang ni yang menyebabkan sadi takde mood sebelum ni nak bercerita pasal renovation ni...

Oklah... rasanya korang mesti ingat pasal sadi nak renovate rumah ni 2 minggu sebelum raya haji... hmmm... ni cerita raya haji tahun 2008 yek... pastu... adalah dalam sebulan lebih pagar batu, tiles dan cat rumah sadi siap...

lepas tuuu... sadi terpaksa keluarkan modal sikit untuk betulkan tiles kat parking yang berbelang... nak buat macamana... dari sakit mata memandang defect yang major itu... sadi pun suruh kontraktor tuu pecah balik tiles yang salah dan replace dgn warna yang sama....

Dan selanjutnya... hampir 2 bulan sadi menunggu gate yang tak siap-siap... ceritanya bermula apabila gate sepatutnya dipasang pada satu isnin petang... then... pemandu lori sub-kontraktor tuu pulak kena tangkap polis pasal suspected bawa barang curi... then... bos sub-kontraktor tu pulak kena angkut masuk balai... kena laa diorang ni tahanan reman selama 7 hari... lepas 7 hari... workshop diorang ni pulak kena seal pasal ada kes polis... dah tuu... gate sadi yang dah siap tuu tak boleh laa nak dipasang pasal dah jadi kes polis... ggggrrrrrrrrrr.....

selepas tuuu... pada tahun baru cina hari tuu pulak... kontraktor sadi bawak sub-kontraktor lain untuk ukur pagar dan buat yang baru... disebabkan cuti cina tuu seminggu... dan ditambah pulak bahan mentah susah nak dapat... bermula laa alasan demi alasan kata gate dalam progression... hubby sadi dah pergi mengamuk kat kontraktor tuuu... selang beberapa hari... ada pulak subkontraktor ketiga pulak yang datang buat ukuran pagar... subkontraktor kedua tuu kata dia banyak order dan tak sempat nak siapkan sadi punya... then... subkontraktor ketiga ni pulak janji nak pasang jumaat lepas... masa dia bawak gate tu... lori kena langgar... so gate tuu bengkok sikit... so dia minta extend sampai ahad... janji pagi... dah petang ahad... baru laa gate sadi sampai... itu pun setelah hubby sadi pergi gertak kontraktor sadi tuu dengan kayu besball dan jugak parang... ish.... hubby sadi nak naik angin dengan kontraktor tuu... takut kena tuang dengan kontraktor tuuu.... then... masa gate sampai... kebetulan hujan lebat... so tak boleh pasang... oklaaaa.... hari isnin baru pasang... masa hari isnin... hari hujan lagi... so diorang ni just pasang separuh jalan je... hari selasa... iaitu hari ni baru nak sambung kerja... then diorang datang lebih kurang pukul 2 petang nak pasang motor untuk automatik gate... dalam 5.15pm baru laa pagar sadi siap pasang...

so... meh layan gambar rumah sadi setelah direnovate bahagian depan rumah....

Ini laa rumah sadi yang telah ditouch up dengan cat... rasa manis macam coklat... :p


Kolam ikan sadi... sekarang dah bela ikan kap lagik... huahuahuahuahua :D


air meleleh... atau... air lompat (kata danial).... huahuahuahuahua :p


ikan kap... alaaaaa... tak nampak sangat ikannyeee.... :p


barisan pokok hijau yang pasunya ikut suka hati... asalkan hijau laa laman sadi ni..


car porch sadi yang boleh buat tempat main anak-anak sadi...


lampu di pagar... ala-ala zen laa pulak... cincai je laaaaa.....


terlopong... sebenarnya dekat 2 bulan rumah sadi terlopong macam ni pasal gate tak siap...


kerusi nak lepak kat luar... sungguh antik koleksi kerusi ni.... :)


saje letak batu kat tempat longkang ni...


dari sipi... nampak laa sikit kolam ikan sadi...


jeng...jeng..jeng... maka ini laa dia pagar yang penih kontroversi itu... huahuahuahuahuahua :p


p/s: walaupun banyak cabaran... dengan orang mengata... dengan kontroversi pagar.... akhirnya... siap laa jugak renovation rumah sadi.... :D

24 comments:

su said...

canteknyer! bila la su merasa dok umah sendiri ni...keje pon merantau kat tempat org...

ape2 pon tahniah! raya nanti musti selesakan!

tumpang gembira ;)

liwaniel said...

dah siap renovation...cantik la rumah sadi

:iBuAfiQah: said...

so nice umah sadi..
jelesnya dah ada umah sendiri..
nampak cam umah coklat jerrrr..(mujur xleh makan jerrr)hik2
raya nie tentu bermakna utk seisi keluarga sadi..

p/s:pedulikan apa org kata..umah kita..duit kita...

kirana said...

huish leh wat kronologi pagar..hihi..mencabar tul kan

1.nice!color cat lawa..tembok pagar tu lawa..simple..saye pon suka gitu2 jer

2.pokok2 nampak segar..ngn kolam ikan tu..ish mmg menenangkan hati lah nk lepak kat depan tu...

3.leh tau tak berapa kos utk autogate?tak termasuk pintu pagar

NONIE AZIZ said...

Cantik Sadi...Kaler dia nama apa eik...cantikkk

Mamamanja said...

cantik!
bila la nak dapat dok umah cenggini

eh naper plak orang dok mengata??? umah kita, suka kita la nak buat apa pun. dorang jeles kot?

PuteriSatu said...

cantiknye sadi...bila la impian akak cam ni akan menjadi kenyataan kan..doakan murah n cepat la rezeki akak ye sadi..hiks..

nURmALa mAZLan said...

kak..cantik la..aduh..jeles sungguh..

CuTeMiUt78 said...

wah.. dah siap ya.. cantik la sadi.. akhirnya..siap juga ya.. walaupun byk halangan yg menimpa

kak ja said...

Cantik umah Sadi.. Tp nak tanya skit, selama umah xde pagar tu, lena ke tidur?

iena hamdi said...

wah... cantiknyer...bila la aku nak punyer umah sendiri ini?

SaDi said...

su... takpe... elaun perumahan nanti boleh pakai untuk beli rumah idaman di masa depan... :)

anyway... thanks... :D

SaDi said...

liwaniel... terima kasih... :)

SaDi said...

ibuafiqah... hehehehehe... bila balik rumah jeee... mesti teringat coklat kat peti ais... huahuahua :D

alhamdullilah... nanti masa raya nanti mesti rasa gumbira... huhuhuhuuhu :D

SaDi said...

kirana... untuk autogate tuu... contraktor tuu charge RM1200 siap dengan install... lepas tuu warranty 3 tahun... :D

SaDi said...

kak nonie... hmmm... colour tuuu jenis jotun untuk exterior colour... sadi pilih colour coklat dia yang paling gelap... jotashield emulsion paint... 6308-Y40R-1138 :)

SaDi said...

mamamanja... insyaallah... satu hari ni awak pun dapat rumah yang lebih baik dari sadi... sadi doakan...

anyway... mmg orang suka mengumpat... entah laa... pelik jugak... tapi... lantak laa... :)

SaDi said...

kak puterisatu... sadi tau rumah akak tengah dalam progression... nanti kalau dah siap... mesti akak decorate centik-centik :)

SaDi said...

nurmala... alhamdullilah... nanti lepas kawin... plan laa cari rumah pulak... huhuhuhuhuhuuhu :)

SaDi said...

cutemiut... sadi selalu amik pendekatan... lagi banyak cabaran... hasilnya pasti lebih baik... huhuhuhuhu... (ini masa nak pujuk diri sendiri laa ni...) huahuauhahuahuahuahua :D

SaDi said...

kak ja... haaa... tau takpe...asal dengar bunyi lain macam jeee... mesti turun bawah pergi check... laa niii baru laaa lega... masa cuti panjang raya cina hari tu mana ada sadi pergi jalan... takut nak tinggalkan rumah... alhamdullilah... dah siap... :)

SaDi said...

iena... kita impikan rumah dulu... pastu satu hari nanti pasti jadi kenyatan... sadi doakan nanti rumah iena selesa untuk iena sekeluarga... amin... :)

aju said...

congrat sadi...akhirnya...pagar2 cinta kontroversi sudah siap...xper2 banyak kenangan tuh... apa pun memang cantik rumah sadi...saya pun idamkan rumah yg ada kolam ikan...now, bela dlm aquarium ajer...hihihi

(¯`v´¯)♥nrina♥(¯`v´¯) said...

alhamdulillah..siap dah..

lawa ler..pagar tu cantik pasal org luar tak nampak dlm rumah dah..so kalau berkemban pun takpe kan hehehe...

nak tanya..kosi kat luar tu beli bape satu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...