Monday, February 16, 2009

Stress Sampai Potong Rambut Sendiri... :(

Oklah.... kali ni sadi nak share cerita pasal Diyana kat sekolah... well... dari segi pembelajaran Diyana kat SKPU2... alhamdullilah... semuanya berjalan dengan lancar... tapi... dari segi pergaulan... Diyana mengalami masalah dengan kawan-kawan dia...


Sejak bulan januari lagi... sadi dah dengar diyana merungut pasal kengkawan dia yang suka main dengan rambut dia... dan dia merasa rendah diri dengan rambut dia... well... rambut diyana ni kan kerinting... bukan laa kerinting yang halus... boleh consider kerinting besar dan rambut dia memang stail wavy.... tapi pasal nak masuk sekolah... sadi potongkan rambut dia pendek supaya senang dia nak jaga... tapi kalau rambut dia panjang... mmg cantik pasal macam buat kat salon... nak pakaikan tudung pulak... sadi rasa dia kecik lagi... biar laa umur dia 10 tahun nanti baru pakai tudung.... anyway... berkaitan dengan rambut ni... kawan kelas dia ni suka pegang rambut dia... diorang cakap rambut diyana macam spring... bila ditarik jadi luru6... pastu bila dilepas jadi kerinting.... dan ada laa beberapa budak bertuah yang suka ejek rambut diyana ni... dipanggilnya diyana ni rambut meggi... pastu ejek laa diyana... kata diyana bawak meggi pergi sekolah laaa... dan pelbagai lagi... masa sadi dengar diyana cerita... sadi suruh diyana sabar je laaa....


pada satu malam...hari rabu lepas... diyana ada cakap dengan sadi dan hubby... kalau rambut dia kusut... dia nak potong rambut... tapi kalau rambut dia tak kusut... dia tak payah potong rambut... sadi bagi tau laa rambut dia dah pendek... tak payah laa nak potong... tapi kalau dia nak jugak potong... nanti hujung minggu sadi bawak dia pergi kedai... then... pagi tu...hari khamis minggu lepas.... masa nak pergi sekolah... dia pakai minyak rambut yang banyak kat kepala dia... masa sadi sikatkan rambut dia.... sadi tanya laa naper pakai minyak rambut banyak sangat... pastu diyana cakap dia nak rambut dia cantik.... oklah... then sadi pun ikatkan rambut dia macam biasa...


tengahari tu... lebih kurang pukul 12.45pm... sariah call... sariah ni orang yang bawak van sekolah... dia bagi tau yang ada budak tertinggal gunting kat van... then dia letak gunting tu kat dashboard supaya kalau ada yang tertinggal gunting tu amik balik laa.... and then... satu perkara yang tak disangka dah jadik... diyana amik gunting tu dan dia potong rambut dia sendiri.... sadi cakap kat sariah... jangan marah diyana... nanti sadi siasat bila balik nanti...


petang tu... lepas amik diyana... bila tanya naper dia potong rambut... diyana menangis sampai takde suara... rupanya dia stress dengan rambut kerinting dia... kengkawan dia tak nak kawan dia pasal rambut dia kerinting... laa hai... kesiannya laa kat anak aku sorang ni...


the next morning... hubby sadi pergi sekolah jumpa dengan guru kelas diyana... cerita laa masalah diyana ni... rupanya guru kelas dia pun perasan yang diyana ada masalah kat sekolah... rupanya... dalam kelas diyana boleh baca english dengan lancar dan kengkawan dia jeles... jadi mungkin faktor jeles ni mendorong kengkawan dia untuk ejek diyana dalam kelas... dan ditambahkan pula diyana suka berinteraksi dengan guru... jadi diorang ni just cari jalan bagi dia rasa sedih datang sekolah... hmmm... bebudak ni... ada pulak macam tuu..


then... guru kelas diyana pun nasihatkan bebudak kelas diyana ni... agar jangan suka ejek rakan-rakan... bukan apa... nasib baik diyana ni jenis tak terus pukul ke atau serang budak yang ejek dia... kalau dah jadi kes pukul... lagi susah... lagi pun bila hubby sadi tengok budak yang ejek diyana ni... bebudak ni tergolong dalam budak yang kurang kasih sayang... guru kelas diyana bagitau yang budak ni... mak bapak kerja sampai malam... hal anak sekolah semuanya diuruskan oleh bibik... dan kerja rumah selalu tak siap pasal kat rumah mak bapak tak tengok perkembangan anak belajar.... jadi... walaupun duit tu penting utk memberikan pendidikan yang terbaik untuk anak-anak... sebenarnya masa yang berkualiti dengan anak setiap hari dirumah adalah lebih penting untuk memastikan anak kita belajar... dan mendapat kasih sayang yang secukupnya...


so... guru kelas ni mungkin akan panggil parents bebudak yang suka mengejek diyana ni ke sekolah... agar kaunseling dapat diberikan... kecik lagi dah pandai membuli... kalau dah besar nanti jadi samseng laa pulak... bagi sadi... asalkan diyana boleh belajar dengan baik dan tidak stress pergi sekolah adalah penting....


Moral of the story: cegah sebelum parah... kalau dah nasi menjadi bubur... satu sen pun dah tak guna... anak ibarat kain putih... ibu bapa laa yang mencorak warna kehidupan anak itu...

5 comments:

NONIE AZIZ said...

laaaa...betul2 stress tu Sadi...macam Nurin jugak la ni kawan2 ejek rambut meggi...selalu balik rumah citer kawan2 tak nak kawan pasal rambut dia rambut megi...at last baba dia tak sampai hati dengar keluhan anak dia terus dia bawa anak dia gi luruskan rambut...budak2 ni tak sedar yabg sebenarnya dewang mpunyai rambut tang cute bagi usia dewang kan???

nURmALa mAZLan said...

lor...sian nyer..isk isk....tapi nak salah kan budak2 pon x boleh jugakkan?? sbb diorg x tau apa2..

erm....

iena hamdi said...

ish ish sian tengok budak2 yg jadi mcm ni.. kita kena rawat depa awal.. takut lagi besar diaorg lg teruk...alhamdulillah anak 2 iena lom ada lagi kes mcm ni

sheila said...

siannye diyana..
nasib baik dia x buat benda yg bukan2..

kite ingat lagi masa skolah dulu..nama bapak kite ada nama islam & nama hindu dia tau..pastu kengkawan suke ejek kite..kata anak keling..sakit je ati..

SaDi said...

kak nonie... laaa sayang.... jgn laa rebondingkan rambut nurin... rambut nurin tu sangat cantik...

nurmala... itu laa pasal... hal bebudak zaman sekarang ni... hmmmm... tak seperti masa sadi kecik... takde saper pun kisah rambut macamana... ikut suka hati laaa... tapi zaman sekarang ni dah lain laa pulak...

iena... sebab tuu laa sadi rasa lebih baik kita cegah sebelum parah... :)

sheila... kalau setakat ejek nama bapak tuu... kira adat laaa... tapi pasal penampilan rambut... masa sadi kecik takde pulak kes macam ni... zaman kita dah lain... tak macam budak sekrang ni... more advance towards KECANTIKAN... hmmm... they are just a kid... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...