Tuesday, December 16, 2008

Proofreeding

Hari ni... nak share satu cerita... pasal nak cari proofreeding... hehehehhehehehe... research dah nak siap... so kena cari org utk baca research ni... dan betulkan segala salah tatabahasa.... alaaaaa.... grammar laaa.... biasak laaaa... bila ayat tulis dan cakap English... rasa macam dah ok... tapi utk academic writting... mesti laacari org yang expert English utk baca... huahuahauhauhahua :D

ceritanya bermula pagi tadi... sadi search internet utk cari org... ada satu service... oversea... boleh baca dalam masa 7 hari... bayaran USD347... huahauhauhauaua... mahalnyeeeeee.... tapi confirm ayat msti cantik gile... iye laaa... omputih baca.. huahuahauhauauahua... anyway... it just a survey... so survey lain plak...

sadi pun cari proofreeding dari pusat bahasa kat universiti... the first assoc. prof dr noor.... punye laaa best cakap ngan dia... very nice person... borak punye borak... utk negotiate... sekali dia cakap... masalahnye I kat madinah sekarang ni... 3-4 hari lagi baru i balik malaysia... apalagi... ternganga sadi... haaaa.... kalau camtu... SELAMAT MENGERJAKAN HAJI DOKTOR... huahuahauhauhuahua :D Doktor ni mmg nak tolong tapi masalahnya sadi takut tak sempat pulak dia nak baca... lagipun dia baru balik haji... takkan terus buat kerja... takpelaaa... takde rezeki ngan dia... anyway... she wish me good luck... huahuahuahuauhaa... tak sangka sampai ke madinah sadi call utk cari proofreeding....

lepas tu... sadi pun try call org lain... ada yang tak angkat phone... ada yang tengah sibuk tulis buku... so takde masa nak buat proofreeding... ada yang buat kerja lain... perlukan satu bulan utk baca... at the end... takde org dari pusat bahasa yang available.... ish... ish... ish... sadi ngan purple28 dah risau gilerrrrr... saper nak baca niiiiiii.....

then... sadi call satu nombor yang sadi dapat dari student PhD... bila sadi call.. that person macam nak tolong... tapi dia perlukan masa yang lebih panjang utk baca... lebih kurang 1 bulan... masalahnye sadi ada masa 2 minggu sahaja... then dia tanya kawan dia kalau available... pastu... dia kata kawan dia tak confirm lagi.. sadi pun cite laa sikit pasal research sadi tu... dia kata macam menarik... so boleh pertimbangkan utk buat proofreeding... hhehehehhehehehehe... :)

masa sadi tengah download utk kasi first chapter utk overview samada diorg ni berminat utk baca atau tak... ada call masuk... rupanya... Dr PP call balik... tadi dia tak angkat phone... so dia return back call... hooorrrraaaaayyyyyyyyyyy.... setelah berbincang... Dr PP perlukan dalam seminggu utk baca... dan esok tengahari sadi and the gang akan pergi kat rumah dia di Subang Indah... pass by hand to him... huahauhauhuahuauhaa... alhamdullilah... ada jugak orang nak buat proofreeding ni...

lepas tu... sadi terus inform kat puan m yang sadi dah dapat lecturer utk baca research sadi... she seems happy... anyway.. dia kata kalau utk 2nd proofreeding... she willing to do that for us... huahuahuahuahua... alhamdullilah... dapat jugak org yang baik dan boleh tolong sadi... hehhehehehhehehehhehehehhehehe... :D

MORAL OF THE STORY... setiap perkara yang berlaku ada hikmahnya... kalau ada satu halangan... kita perlu berusaha utk mengatasinya... jangan cepat berputus asa walaupun banyak cabaran... hehhehehehhehe... tawakal kat allah... pasti ada jalan penyelesaiannya... :D

p/s: thank you so much purple28... you really support me to call those people... I would not have that strength to call those people if you were not there... mmmmuuuuuaaaaahhhhhhh.... :D

6 comments:

Eija Sam a.k.a Purple 28 said...

i would also not dare to call at all....hahahaha... it is your own strength and spirit..

zeti said...

alhamdulillah, dpt gak orgnye.. mmg btul tu, klu 1 cara x dot, kita kene usaha ngan cara yg lain plak.. insya allah berjaya ;)

sadi, yg nk tlg tu dr U sadi gak ke? klu zt pun nk mntak tlg gak agk2 bole x?

rerama salju said...

hai Sadi,

orang baik macam Sadi,mesti Allah tolong jua..halangan waktu permulaan tu,biasalah kan?

All the best Sadi!

Nurmala said...

betul tu sadi...
jangan cepat putus asa..
kadang2 2nd/3rd try tu baru berhasil kan?

CuTeMiUt78 said...

oh.. alhamdulilah.. dapat juga akhirnya.. takpe sadi.. usaha kan tangga kejayaan. So all the best for sadi..

SaDi said...

purple28... nasib baik ada teman masa tuuu... kalau tak... sadi pun takkan call... takut..

zeti... boleh... kalau zeti nak mintak tolong pun boleh jugak...

rerama... tenkiu kak

nurmala... you are 100% right!!!!

cutemiut... thank you... :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...