Thursday, January 8, 2009

Sekolah Agama Al-Mukmin

Kali ni sadi nak share cerita pasal sekolah agama Diyana... sebenarnya sekolah agama ni baru dibuka... atas usaha penduduk di pangsapuri bandar saujana putra... dan disokong oleh JAIS... maka baru laa sekolah agama ni dibuka.

masa peringkat awalnya... sambutan terhadap sekolah agama ni sangat laa dingin... masa dia buat open day... hanya 20 orang murid sahaja yang mendaftar... lepas tuu.. pengelola sekolah ni sangat laa sedih pasal tiada sambutan dari ibu bapa... tetapi... atas nama Allah... masa 5 januari lepas... pendaftaran murid melebihi 100 orang murid... alhamdullilah... dapat laa sambutan...

sekolah agama ni banyak kekurangannya... iyelaaa... baru dibuka... tapi yang penting... ada ustaz dan ustazah yang mengajar anak-anak kita tentang agama... untuk sessi pagi... sekolah ni buat 2 kelas... manakala untuk sessi petang ada 4 kelas pasal ramai murid... untuk devide antara kelas... maybe akan digunakan kain langsir... pastu... tiada kerusi dan meja untuk murid belajar... white board untuk belajar pulak... saiznya sangat laa kecil....

semasa diberikan taklimat... JAIS akan berikan sedikit bantuan seperti guru kepada sekolah ni... sekolah agama ni takde guru besar lagi.. kalau boleh JAIS nak orang dari kawasan ni yang mempunyai sijil dalam pendidikan islam menjadi guru besar kat sini... so tak tau laa saper yang layak... kalau ada guru besar.. at least ada orang yang boleh buat pengurusan sekolah....

orait... meh layan gambar Diyana belajar agama...

get ready...


suasana di dalam sekolah agama..


mari belajar fardu ain...


kat sini... bukan laa aper... kalau laa ada sesiapa yang beminat nak bersedekah atau membuat amal jariah... bagi membantu anak-anak kita belajar agama... boleh laa menyumbang kepada sekolah agama al-mukmin ni... semoga kita diberkati Allah :D

5 comments:

pB said...

Salam


adik pB tinggal kat Saujana Putra tu jugak ...

hi hi hi

SaDi said...

ooo... iye keeee... boleh laa datang rumah sadi kalau free... :)

MasNurin said...

salam,

Dulu selalu ler lalu dekat saujana putra tapi tak pernah round2 dalam tu, sekarang dah jauh alamat tak sampai lah ke sana.

nURmALa mAZLan said...

eh...teringat pulak masa kita sekolah agaka dulu..
pakai kain akler hijau...
kala koyak...belasah je pakai kain sekolah kebangsaan..hehehe

CuTeMiUt78 said...

oh.. kira ok ler.. ada gak sekolah agama kan.. walaupun serba kekurangan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...