Thursday, February 12, 2009

SRJKC.... relevankah untuk bangsa melayu????

SRJKC.... maknanya... SEKOLAH RENDAH JENIS KEBANGSAAN CINA... hmmm... oklah... disini sadi nak tulis sikit pasal SRJKC ni... tapi ni bukan laa pasal isu perkauman ye... diingatkan kat sini... ini just pendapat peribadi sadi... bukan mewakili semua kaum melayu yek....

Oklah... kakak sadi berkahwin dengan orang cina mualaf... so anak dia darah kacukan melayu cina laa... kalau tengok anak buah sadi ni... mmg takde muka melayu pun... muka dia mmg muka cina... dah pun anak cina.... so... bila masuk darjah satu... bapa dia bertegas untuk masukkan ke SRJKC.... untuk memastikan anak dia boleh berbahasa cina bila dah besar nanti... dan yang paling penting boleh belajar matematik... oklah... so anak buah sadi ni pun masuk sekolah SRJKC di jalan klang lama... pagi dia sekolah agama dan petang sekolah di SRJKC... so rutin harian dia sangat laa padat... lebih kurang macam anak sadi jugak laa...

kebetulan... along sadi sekarang tinggal kat rumah kakak sadi ni pasal rumah kat taman medan tengah buat renovation besar-besaran... so terpaksa laa tinggal kat rumah sedara mara sementara nak tunggu renovation ni siap... oklah... bercerita pasal anak kakak sadi ni... dia takut sikit nak cerita masalah dia kat ibu bapa dia... so dia pun cerita laa masalah kat sekolah dia dekat Along sadi ni...

masalahnya... anak kakak sadi tak laa fasih berbahasa cina... boleh laa sikit-sikit... tapi masalahnya dia tak paham cikgu dia mengajar di kelas... so dia banyak buat silap.... so Along sadi pun ajar dia... kalau tak paham... tanya cikgu... so satu hari ni... dia pun pergi laa jumpa cikgu dia ni... dalam bahasa melayu... dia cakap dengan cikgu dia... CIKGU, SAYA TAK FAHAM TULISAN DALAM BUKU LATIHAN NI... then... cikgu dia balas balik... &8%#@*@(&... satu patah haram pun anak buah sadi tak paham aper dia cakap... balik sekolah... dia menangis cerita masalah dia... kakak sadi pun check laa buku sekolah dia... bayangkan... bila tulisan terbalik... contohnya nombor 2 dan 3 terbalik... cikgu dia boleh tak betulkan dan the best part... boleh kasi dia A dengan menulis nombor yang terbalik.... BAYANGKANLAH... perasaan kakak sadi bila tengok buku kerja anak dia... semua dapat A walaupun yang ditulis tuu semuanya SALAH!!!!!!

masa kakak sadi cerita kat sadi... rasa geram sangat... nak je sadi pergi jumpa cikgu dia ni... wei... awak tuuu duduk malaysia... tak tau bahasa melayu ke... ooo... mentang-mentang anak buah sadi ni anak kacukan melayu cina... dia tak nak ajar anak buah sadi... geram betul laaa.... pastu ada pulak kes... kalau kita dah tegur cikgu kat sekolah... nanti anak kita langsung diketepikan dan tak langsung dihiraukan oleh cikgu... so... ni apa kes ni... ada double standard ke nak ajar murid... kalau cikgu macam ni... lebih baik diambil tindakan serius... pergi hantar kawasan pendalaman SABAH SARAWAK... biar dia rasa... betapa perlunya guru tuu bertanggungjawab mengajar... bukan demi sesuatu bangsa sahaja... tapi semua murid yang menjadi rakyat malaysia...

walaupun tak semua SRJKC macam ni... ia ibarat nila setitik rosak susu sebelanga...

p/s: LU PIKIR LAA SENDIRI

7 comments:

luna said...

kalo saya, dengan bukti buku latihan tu, bawak je terus ke PPD buat laporan..tak perlu jumpa cikgu tersebut sebab bak kata sadi nanti dia 'chop' anak sedara tu sampai bila2.

rerama salju said...

Sadi,
geram akkak dengar citer Sadi ni,tapi masalah ni memang dah akak jangka masa memula nak daftar anak kat SRJK dulu,do something dear!

nURmALa mAZLan said...

kak...naper x letak je nama sekolah tu kat sini, biar kamis emau tau sekolah mana yg hampeh tu

kirana said...

ipar saya anto anak2 kt sekolah cina...
mmg parent kena bkorban bykkkkk..
kena rajin tny org..kena anto tiusyen bahasa cina..
kalo ank dia bwk balik hmwork..nnt dia gi la tny tokei2 kedai cina ker..maksud tulisan2 tu..

sy ni jenis tak rajin ..rasanya anto skolah kebangsaan biasa ja kot ..

CuTeMiUt78 said...

uish.. ada gitu plak.. tak patut betul la.. geram gak bila baca n3 ni... sadi, napa tak terus buat aduan ka ppd..

Hanarose said...

Sis Sadi...

Setuju 200%.. kadang2 diorang ni suka sangat kata kita ni perkauman arr apa arr.. tapi diorang lagi lebih. Cuba tgk kat sekolah kebangsaan yang lain.. cikgu cekgi akan mengajar ngan ikhlas dan jujur dan jitu ... tak kira arr murid dia tuh bangsa melayu ke cina ke india ker.. Itu adalah nilai murni cikgu yang berbangsa 'melayu". Mengajar anak murid tanpa memilih bulu. Tu yang sebaiknya.. walau cikgu chegi yang berkenaan.. buka biji mata anda.. ingat dimana bumi anda memijak.. dimalaysia tau.. fuh... emo plak ese pepagi buto nie... hheheheh

(¯`v´¯)♥nrina♥(¯`v´¯) said...

baru terpk nak hantar anak sekolah cina tp bila pk camni lak halnyer..tak jadilah nampaknye..

tp byk perkara yg perlu kita pk terutama pasal makanan..kat kantin dia dah tentulah makanan halal dan tak halal bercampur..

kalau bawak bekal pun..manalah tau kawan dia pelawa makan pok huhuhu...

budak ni bukan tau apa..kan..

tp apapun mmg bencilah cikgu camtu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...